Nu te koop:

Inge van Schaik
Marie Heerema
Marie Heerema, Herinneringen aan een Amsterdams leven, is het verhaal van een gewone vrouw uit Amsterdam-Oost. Marie is getuige van en uiteindelijk ongewild deelneemster aan twee van de grootste rampen die Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog troffen.
€14,95 Paperback

Marie Heerema, Herinneringen aan een Amsterdams leven, is het verhaal van een gewone Amsterdamse jonge vrouw uit Amsterdam-Oost.

Twee van de grootste rampen die Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog treffen zijn de deportatie van de Joodse Amsterdammers en de hongerwinter van 1944-1945. In de hongerwinter stierven 2300 burgers door het gebrek aan voedsel, brandstof, medicijnen. Tegelijk bereikte de Duitse terreur in die periode zijn hoogtepunt. Het leven van Marie Heerema, die 17 jaar is als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is vervlochten met deze twee gebeurtenissen. Marie is niet alleen getuige van deze twee rampen, de rest van haar leven is hierdoor bepaald.

Pas op haar zevenenzestigste begint ze haar levensverhaal op te schrijven en te vertellen over wat ze heeft meegemaakt. Het zijn verhalen over haar Joodse kennissen, hulp aan onderduikers, koerierswerk, hongertochten en geweld. Marie sterft in 2009. Van haar kleindochter Mariska kreeg ik het levensverhaal van Marie, waarbij zij mij vroeg ervoor te zorgen dat haar oma alsnog gehoord wordt.

Marie heeft voor en tijdens de oorlog bij diverse Joodse families gewerkt als dienstmeisje. Via een van deze families komt ze in augustus 1941 in aanraking met een verzetsgroepje in de Vrolikstraat. Vanaf dan gaat ze koerierswerk doen en verzorgt ze adressen. Zolang ze kan, blijft ze in de oorlog zorgen voor ‘haar’ Joodse families. Uiteindelijk zal er van haar 42 vrienden en kennissen maar een de oorlog overleven: Claartje Groen. Tot in april 1945 blijft ze erop uittrekken met illegale bladen. Haar laatste tocht verloopt desastreus.

Met behulp van de dagboeken en eigen research heb ik het verhaal van Marie gereconstrueerd. In het verhaal wissel ik dagboekfragmenten en de derde vertelstem met elkaar af. De stijl is sober, bijna documentair. Hoewel ik de feiten voor zich laat spreken, leest het verhaal bijna filmisch.