Luchtalarm

Posted on jul 14, 2017 in Marie Heerema, Mijn blogs
Luchtalarm

Op zaterdag 17 juli 1943 is Marie aan het werk in bakkerij Stroo aan het Ceramplein in Amsterdam-Oost.

Er klonk luchtalarm. Ook al gebeurde dat steeds vaker, toch schrokken we verschrikkelijk. Er waren zo’n vijf klanten in de zaak, die bij mij achter de toonbank vlogen. Dus daar lagen we op de grond, te wachten tot het weer veilig was. Toen klonk plotseling buiten het afweergeschut, er vielen bommen. Het ging ongelooflijk te keer. We hoorden de ramen trillen. Dit alles duurde zo’n twintig minuten. Nou wij waren wel wat gewend, maar dit overtrof alles. Het signaal veilig klonk, maar niet voor lang, want het luchtalarm begon opnieuw.

De bommen komen ditmaal van de Geallieerden, die proberen de Fokkervliegtuigenfabriek in Amsterdam-Noord uit te schakelen. De fabriek, die is gevorderd door de Duitsers, produceert volop in dienst van de Duitse oorlogsindustrie.

Er is slecht zicht, er ontstaat verwarring onder de onervaren bemanning. De Duitsers hebben de gebouwen van de fabriek gecamoufleerd zodat deze nauwelijks te onderscheiden zijn van de omliggende woonwijken In Amsterdam-Noord.

Het bombardement wordt een ramp. Geen enkele bom raakte de Fokkerfabriek. In plaats daarvan komen tweehonderd bommen op de omliggende woonwijken terecht. De Ritakerk, waar die dag het 25-jarig bestaan wordt gevierd met een speciale hoogmis voor kinderen, wordt getroffen, net als het Sint Rosa klooster. Honderden huizen in de omliggende Vogelbuurt zijn zwaar beschadigd. Er vallen 159 doden en meer dan honderd gewonden, waarvan er nog een aantal zullen overlijden.

Natuurlijk was ik bang. Weer klonk het signaal veilig, maar niet voor lang. Weer luchtalarm, weer bommen, maar waar? Aan de harde klappen te horen kon het nooit ver zijn. Dat was ook zo. Het was in Amsterdam-Noord, waar vele doden waren gevallen, ook in de kerk waar een feest voor kinderen was. De bedoeling was om Fokker te bombarderen. Een navigatiefoutje zeiden ze. Dat had nooit mogen gebeuren.

A.s. maandag 17 juli om 14.00 uur is de herdenking van dit bombardement op de Nieuwe Noorder in Amsterdam-Noord.

Leave a Reply