Het vergeten bombardement

Posted on mrt 28, 2018 in Marie Heerema, Mijn blogs
Het vergeten bombardement

De Amsterdamse Marie Heerema heeft op haar 65e haar levensverhaal uitgeschreven. Dit verhaal vormt de bron van veel van mijn blogs. Soms is zij zelf de hoofdpersoon, soms personages of situaties die zij (zijdelings) noemt, en soms sla ik aan op een bepaalde datum. Mijn bewerking heeft een tijdje stilgelegen, maar ik pak het vanaf nu –onregelmatig- weer op. Over niet al te lange tijd hoop ik mijn versie van haar complete levensverhaal te publiceren.

Voor nu: terug naar 31 maart 1943.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vallen er regelmatig geallieerde bommen op Nederland, bedoeld om de Duitse oorlogsindustrie te verzwakken. Vooral vanaf 1943 is het raak, zo ervaart ook Marie in Amsterdam.

Op 31 maart 1943 is Rotterdam aan de beurt. De geallieerden voeren een bombardement uit op het Rotterdamse havenbekken, ten oosten van de scheepswerf Wilton-Fijenoord. Tegen half twee ’s middags klinkt het luchtalarm, waarna binnen een paar minuten de eerste bommen vallen. De bommenwerpers missen hun eigenlijke doelwit. Door de bewolking en een stormachtige wind komen de bommen grotendeels terecht in de dichtbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Binnen de kortste keren staat de boel in brand. Honderden Rotterdammers komen om en raken gewond, duizenden raken dakloos. Pas tegen half twaalf ’s avonds heeft de brandweer de vuren enigszins onder controle.

Dit bombardement stond jarenlang bekend als Het Vergeten Bombardement. Hoewel sinds 1993 in Park 1943 in Delfshaven een monument ter nagedachtenis staat, wordt het bombardement pas sinds 2017 officieel herdacht.

 

 

Leave a Reply