Het levensverhaal van Marie Heerema

Posted on mei 29, 2018 in Mijn blogs
Het levensverhaal van Marie Heerema

Marie Heerema is een gewoon meisje, uit een gewoon gezin in Amsterdam-Oost. Een felle, sportieve, levenslustige meid met plannen voor een carrière in de sport. De loop van de geschiedenis maakte haar leven ongewoon. Ze is 17 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vijf jaar later liggen de kaarten anders. In mei 1945 zit Marie gedesillusioneerd klem in een ongelukkig huwelijk, heeft ze haar hoop op een sportcarrière opgegeven en is ze depressief. Ze weegt nog 36 kilo en gaat een aantal keer naar rusthuis Hebron in Hilversum.

Op haar zevenenzestigste, na bijna 47 jaar getrouwd te zijn geweest, besluit ze dat het tijd is om voor zichzelf te kiezen. Ze stapt uit haar huwelijk met Ben Willems, begint te schrijven en eindeloos te vertellen. Haar zussen en dochters reageren verbaasd. Het is voor het eerst dat zij verhalen horen over hulp aan onderduikers, koerierswerk, hongertochten en geweld. Niet iedereen zit te wachten op haar herinneringen. Marie wordt op zijn zachtst gezegd met een korreltje zout genomen, soms lacherig weggewoven, er is irritatie en in een geval wordt het contact verbroken. Maar Marie spreekt en schrijft door. Haar oudste dochter Ans Willems en haar kleindochter Mariska Lokker blijven luisteren.

Van hen kreeg ik het levensverhaal van Marie zoals ze dat op latere leeftijd opschreef, met twee vragen. Ans en Mariska wilden weten wat er nu echt waar is van de verhalen van Marie. Maar bovenal willen zij hun moeder en oma recht doen.

Het verhaal is nu af. Binnenkort volledig te lezen!

 

2 Comments

 1. Marjanka Houben
  29 mei 2018

  Nice!
  Ik wil het verhaal van Marie graag lezen.

  Reply
  • Inge
   30 mei 2018

   Ha Marjanka, dank voor je bericht! Ik ga nu verder met een publiciteitsoffensief, maar hoogstwaarschijnlijk ook in eigen beheer beschikbaar stellen op mijn site. Maar ben dus nu bezig met een persplannetje ;-).
   Xx Inge

   Reply

Leave a Reply