Een gevaarlijk plan

Posted on jan 11, 2017 in Marie Heerema, Mijn blogs
Een gevaarlijk plan

In januari 1945 gaan Amsterdammers gaan massaal op hongertocht. Ook Marie trekt erop uit, soms alleen, soms in het gezelschap van haar vader, haar zus of zwager. Om warm te blijven draagt Marie de verzetskranten die ze moet afleveren op haar lichaam. Zo slaat ze twee vliegen in een klap. Haar gecombineerde tochten voeren haar door de Zaanstreek, naar de Beemster, richting Wieringermeer, Aartswoud en Wormerveer, maar ook richting Zwolle. Ze leggen tientallen kilometers af. De tocht die ze begin januari 1945 samen met haar vader Tjalling maakt, kent een duister einde.

De boeren waren niet meer geïnteresseerd in geld, alleen maar in juwelen en goud.

Het is koud, het regent en de zon heeft zich de hele dag niet laten zien. Het wordt al donker als ze samen doorweekt doorzwoegen richting Aartswoud. Bij de derde boer waar ze -koud tot op het bot- aankloppen mogen ze overnachten. Marie en haar vader krijgen een bord pap en een paardendeken en gaan met hun nog natte ondergoed het hooi in. De volgende ochtend is hun bovenkleding nog steeds nat. Toch trekken ze het natte goed opnieuw aan en gaan op weg, hoewel de boer hen waarschuwt voor het slechte weer en zware sneeuw voorspelt. In Oosthuizen maken ze noodgedwongen opnieuw een stop voor de nacht. De volgende ochtend ligt het voorspelde dikke pak sneeuw er inderdaad. Met in hun kar een zak aardappels, uien en wortels ploegen ze verder door de zware sneeuw. Haar schoenzolen zitten inmiddels vol gaten, en Marie is bang dat haar voeten zullen bevriezen. Als ze thuiskomt is het stil en donker; haar man Ben is er niet. Vreemd, maar omdat ze doodmoe is denkt ze er verder niet over na en duikt snel haar bed in.

Ben Willems is ondertussen bezig een stompzinnig plan uit te voeren, dat iedereen in gevaar zal brengen. Dezelfde nacht dat Marie met haar vader zwoegt in het noodweer, is Ben Willems met een geslacht paard na spertijd de straat op gegaan.

‘Welke gek deed nu zoiets?’

Ben wordt aangehouden en moet mee naar het hoofdkantoor van de SA aan de Euterpestraat, de latere Gerrit van der Veenstraat. Bij het leeghalen van zijn zakken vinden ze een verzetskrantje. Ben wordt vervolgens de hele nacht ondervraagd. Aan het eind van de nacht geeft hij het op en noemt hij een naam: Marie Willems – Heerema. Zijn eigen vrouw. Marie wordt thuis opgehaald en belandt ook op de Euterpestraat om vervolgens ondervraagd te worden door de beruchte Hendrik Blonk.

Bens actie blijft een raadsel. Hoe kwam hij aan de verzetskrant? En waarom heeft hij zijn eigen vrouw verraden?

 

Leave a Reply