De geheimen van de buurt

Posted on feb 9, 2018 in De Eilanden, Mijn blogs
De geheimen van de buurt

Zes lessen bedenken en ontwikkelen, een mediagroep begeleiden en een tentoonstelling en magazine produceren. Dat is in een notendop Project 25 jaar Eilanden, dat ik samen met Manuela Friedrich heb bedacht en aan het uitvoeren ben.

Inmiddels heeft de vierde les alweer plaatsgevonden. Een bijzondere les, waarbij 190 kinderen onder begeleiding van 35 ouders de geheimen van de buurt gingen ontdekken.

Deze geheimen hebben wij onderverdeeld in vijf thema’s: rijke geschiedenis, arme geschiedenis, de kunstenaars, architectuur en de verdwenen plekken. Voor ieder thema hadden wij een wandeling uitgestippeld met drie opdrachten. Groepjes leerlingen en ouders kregen een routekaart en bijbehorende themavragen mee en maakten zo (opnieuw) kennis met onze buurt.

De wandelingen voerden van de huizen van Jacob Olie en Breitner, via het huis van Jan Bicker naar de reus van Bickerseiland. Bij de Nieuwe Teertuinen spraken ze over de voddenhandel die daar zo’n vijftig jaar geleden was gevestigd en de armoede die heerste op de Eilanden. In de Galgenstraat keken de kinderen richting Amsterdam Noord, waar lang geleden ter dood veroordeelde misdadigers als afschrikwekkend voorbeeld aan de galg werden tentoongesteld. Aan de Bickersgracht maakten ze kennis met de nieuwbouw van Paul de Ley, een van de architecten die zich zo’n veertig jaar geleden heeft ingezet voor behoud van de buurt.

Begin en eindpunt van alle wandelingen was onze Montessorischool de Eilanden. Op het speelplein konden ze nog even kijken naar de steiger aan de Westerdoksdijk, waar ooit de zwemschool was gevestigd, en die zo mooi is vastgelegd door Jacob Olie.

Geschiedenis is overal om ons heen; blijf kijken, vragen stellen en jezelf verwonderen.

Leave a Reply